NOWOŚĆ! Posłuchaj tego artykułu w formie podcastu
Kilometry pustej powierzchni biurowej – globalne wskaźniki pustostanów biurowych sięgają rekordowych poziomów. Pod koniec 2024 roku średni wskaźnik pustostanów biurowych w USA wynosił prawie 20%, a w Phoenix sięgał aż 33,4%.
Skutki przejścia firm na model pracy zdalnej i hybrydowej po pandemii są widoczne: deweloperzy mają trudności z ponownym zagospodarowaniem istniejących przestrzeni biurowych, choćby np. przekształcając je w mieszkania.
Jest jednak nowe, zielone rozwiązanie: rolnictwo wertykalne, które zamienia puste budynki i tereny biurowe w rozległe miejskie ogrody.
Technologia kontrolowanego środowiska upraw pozwala na hodowlę żywności, takiej jak sałata, jarmuż, ogórki, zioła itp., na pustych piętrach biurowców, w rejonach, gdzie tradycyjne rolnictwo nie jest możliwe.
Tanie recyklingowanie przestrzeni
Mimo, że po pandemii udało się odbudować łańcuchy dostaw, nowe globalne wstrząsy, takie jak zmiany klimatyczne, niepokoje geopolityczne i strajki rolników powodują, że nadal pozostają one wrażliwe. W rezultacie, miasta w USA, Kanadzie, Australii i innych krajach szukają lokalnych rozwiązań dla produkcji żywności.
Duże, puste biurowce są wręcz idealne do wdrażania rolnictwa wertykalnego. Modułowe regały do uprawy i hodowli można łatwo instalować i przenosić, co umożliwia dostosowanie zielonego rolnictwa miejskiego do niemal każdego otoczenia.
![]() ![]() Puste biura zamieniają się dziś w miejskie farmy wertykalne – wypełnione sałatą, kapustą, ziołami i wieloma innymi roślinami. Zdjęcia: iStock |
„Żadne miasto nie akceptuje pustych nieruchomości i przestrzeni, które nie wnoszą nic do lokalnej gospodarki. Jeśli te nowe projekty związane z przekształcaniem terenów miejskich w gospodarstwa rolne się powiodą, możemy spodziewać się, że więcej miast przyjmie je jako realne rozwiązanie” – mówi Warren Seay, partner ds. finansowania nieruchomości w amerykańskiej kancelarii prawnej ArentFox Schiff.
Plusy i minusy
Nowa metoda miejskiej uprawy roślin w pomieszczeniach zamkniętych, pozwala zagospodarować wnętrza pustych budynków komercyjnych i zaopatrywać lokalnych mieszkańców w świeże warzywa.. Zyskała uznanie na całym świecie jako innowacyjna i zrównoważona alternatywa dla tradycyjnego rolnictwa.
Rolnictwo wertykalne ogranicza potrzebę transportu, a tym samym redukuje emisję CO₂ i zużywa do 90% mniej wody w porównaniu do tradycyjnych metod rolnych.
Nowa technologia wymaga również mniej przestrzeni, zapewnia stabilną produkcję i przez cały rok jest całkowicie niezależna od warunków klimatycznych i pogodowych.
![]() ![]() Eksperci uważają, że przyszłość rolnictwa wertykalnego w miastach jest obiecująca.,Udało się wyeliminować błędy popełniane w początkowych latach, rozwija się gospodarka cyrkularna, następuje postęp, jeśli chodzi o oświetlenie upraw, a globalne zapotrzebowanie na warzywa nieustannie rośnie. |
Na jesieni, gwałtownie rosnące ceny energii oraz wysokie stopy procentowe na rynku wpłynęły negatywnie na kilka dużych gospodarstw wertykalnych w USA, w tym Plenty Compton Farm w Kalifornii i Bowery Farming w Nowym Jorku, które obecnie przechodzą przebudowę.
Mimo tych wyzwań, eksperci nadal są optymistyczni, przyszłość wertykalnego rolnictwa rysuje się jasno. Przemawia za tym wyeliminowanie błędów z wczesnych lat, rozwój gospodarki cyrkularnej, postęp w technologii oświetlenia i przewidywany wzrost światowego popytu na warzywa.
Rolnictwo miejskie w pionie nadal będzie się rozwijać, przekształcając puste biura w tętniące życiem przestrzenie, które służą lokalnym społecznościom i na nowo definiują sposób, w jaki postrzegamy produkcję żywności. ●
Więcej informacji:
Bbc.com: A new life for empty offices - growing kale and cucumbers
Optimistdaily.com: How vertical farming breathes new life into empty offices
Edengreen.com: Vertical farming - everything you should know about this innovation
Theconversation.com: 5 reasons why vertical farming is still the future despite failures